Frysepunkt-redaksjonen har vært i kontakt med flere forskere som har god kjennskap til bevegelser under bakken, og som overvåker jordskjelv i norden. Vi har stilt dem spørsmål angående sannsynligheten for at vi kommer til å oppleve større jordskjelv i Oslo-området. Og hva konsekvensene kan bli.

Oslo i dag.

Tirsdag 15. januar 2019 var vi så heldige at den første personen vi stanset utenfor Oslo City tilfeldigvis jobber som forsker, og har spesialisert seg på seismisk aktivitet. Han er ansatt i NORSAR. Han ønsket gjerne å dele oppdagelsene som frem til nå har vært hemmelighold av den norske stat. Vi har valgt å kalle han for “Sindre”, da han ønsket å være anonym.

Er Oslo i faresonen for å bli rammet av jordskjelv i den størrelsesskalaen vi har sett i land som Chile, Japan etc?

Sindre: Ja. Vi har overvåket flere småskjelv de siste ukene, og alle har til felles at de er innenfor det vi kaller på godt forskningsspråk “Stor-Oslo”.

Kan du utdype nærmere hva som omfatter Stor-Oslo?

Sindre: Stor-Oslo omfatter områdene helt fra Trøndelag i nord, til Svinesund-brua i sør.

Har småskjelvene noen sammenheng med potensielt større skjelv i fremtiden? Og har du noe estimert tidspunkt på når vi eventuelt kommer til å oppleve det?

Sindre: Ja. Der det er småskjelv, kan vi alltid vente større skjelv. Disse skjelvene har variert på Richter-skalaen fra 0.3 til 2.5. Det tyder på at skjelvene vokser i omfang, og vi følger dem nøye. Pr. dags dato har vi ikke noe estimert tidspunkt på når vi kommer til å oppleve ett større skjelv, men sist gang Oslo ble rammet av et stort skjelv på hele 5.4 på Richter-skalaen var 23. oktober 1904. Det vil si godt over hundre år siden, så derfor frykter vi at det kan komme et større skjelv når som helst. Vi vet ikke når, men vi vet at det kommer.

Oslo, 23. oktober 1904.

Sindre viste oss også et bilde han hadde på telefonen sin. Ettersom bildet er i svart-hvitt kan vi konkludere med at det er ekte, da de ikke hadde farger på den tiden. Bildet viser ødeleggelsene etter skjelvet i 1904. Oslo er som kjent bygget på en meget ustabil, og løs, leire. Byen kommer til å være sårbar ved et nytt stort jordskjelv, og millioner fryktes å omkomme ved et nytt skjelv. Ødeleggelsene vil være astronomiske i forhold til hvordan det var i 1904.

Oslo, 23. oktober 1904.
Oslo, 23. oktober 1904.

Frysepunkt-redaksjonen har brukt god tid på denne artikkelen, da vi ønsket å gå tilbake og dobbeltsjekke dokumentasjonen og faktaen vi haddde fått servert. Vi kunne ikke finne noe feil i informasjonen, og dermed publiserte vi artikkelen i sin helhet.

Kilder: Frysepunkt, 1251 Nyhetskanalen, Wikipedia, Holmlia Mediehus.